ערכים טכנו הילכתיים: דיו אלקטרוני – נושא במחקר

רקע

דיו אלקטרוני (E-ink) הוא הכינוי לטכנולוגית הדפסה רב פעמית, המאפשרת כתיבה הניתנת למחיקה ולשחזור, על סוגים שונים של מצע. בשונה משיטות ההדפסה המסורתיות, בהן הכתיבה היא תהליך חד־פעמי וקבוע, שלא ניתן להסרה מהמצע, את הדיו האלקטרוני ניתן 'למחוק' ו'להדפיס' שוב ושוב – בדומה למסך מחשב. ההבדל בין דיו אלקטרוני למסך מחשב הוא שהדיו אכן מודפס על המצע, ולא מוקרן על גביו בצורה הדורשת מקור אנרגיה מתמשך.

המצב היום

עולם הדפוס הוא תעשייה העושה שימוש במשאבי טבע רבים. מסיבה זו, לצד סיבות של נוחות, נגישות ואחסון, מוצעים כיום תחליפים שונים לדפוס המסורתי. אמנם, הופעתו של ה-Kindle וספרים אלקטרוניים אחרים לא הכחידה לחלוטין את השימוש בספר המודפס, אך היא שנתה את שוק הספרים בצורה משמעותית.

לצד השימוש בספרים אלקטרוניים, נבחנת האפשרות לשימוש אחר בדיו אלקטרוני – הדפסה שלו על ספר העשוי מחומר דמוי נייר, הניתן למחזור ולשימוש ארוך טווח. אפשרות זו עשויה להיות טובה יותר מבחינה סביבתית, וכן להציע חווית קריאה 'קלאסית' ונוחה יותר למשתמש.

המחקר ההלכתי בנושא זה נמצא במהלכו, וכאן מופיעות השאלות המרכזיות בהן עוסק המכון בימים אלו.

השאלות ההלכתיות

קיימות מספר שאלות הלכתיות לגבי השימוש בדיו אלקטרוני, בהן אנו עוסקים בימים אלו

האם נוכל לקרוא ספר שהודפס בדיו אלקטרוני בשבת? האם יהיה מותר לטעון בו תוכן חדש?

מוקד הדיון ההלכתי הוא בשאלה האם דיו אלקטרוני נחשב לכתיבה ממשית – האסורה מהתורה (על אף שספר מותר בטלטול), או דומה יותר לכתיבה שאינה של קימא.