ערכים טכנו הילכתיים: דיו אלקטרוני – נושא במחקר
רקע
דיו אלקטרוני (E-ink) הוא הכינוי לטכנולוגית הדפסה רב פעמית, המאפשרת כתיבה הניתנת למחיקה ולשחזור, על סוגים שונים של מצע. בשונה משיטות ההדפסה המסורתיות, בהן הכתיבה היא תהליך חד־פעמי וקבוע, שלא ניתן להסרה מהמצע, את הדיו האלקטרוני ניתן 'למחוק' ו'להדפיס' שוב ושוב – בדומה למסך מחשב. ההבדל בין דיו אלקטרוני למסך מחשב הוא שהדיו אכן מודפס על המצע, ולא מוקרן על גביו בצורה הדורשת מקור אנרגיה מתמשך.
המצב היום
עולם הדפוס הוא תעשייה העושה שימוש במשאבי טבע רבים. מסיבה זו, לצד סיבות של נוחות, נגישות ואחסון, מוצעים כיום תחליפים שונים לדפוס המסורתי. אמנם, הופעתו של ה-Kindle וספרים אלקטרוניים אחרים לא הכחידה לחלוטין את השימוש בספר המודפס, אך היא שנתה את שוק הספרים בצורה משמעותית.
לצד השימוש בספרים אלקטרוניים, נבחנת האפשרות לשימוש אחר בדיו אלקטרוני – הדפסה שלו על ספר העשוי מחומר דמוי נייר, הניתן למחזור ולשימוש ארוך טווח. אפשרות זו עשויה להיות טובה יותר מבחינה סביבתית, וכן להציע חווית קריאה 'קלאסית' ונוחה יותר למשתמש.
המחקר ההלכתי בנושא זה נמצא במהלכו, וכאן מופיעות השאלות המרכזיות בהן עוסק המכון בימים אלו.
השאלות ההלכתיות
קיימות מספר שאלות הלכתיות לגבי השימוש בדיו אלקטרוני, בהן אנו עוסקים בימים אלו
בשונה ממסכי מחשב, שהתוכן המוצג בהם הוא בגדר 'כתיבה שאינה של קיימא', הנמחקת ברגע בו המכשיר מנותק מהחשמל, הדיו האלקטרוני נשאר מודפס על המצע בדומה לדיו רגיל. לכן, תהיה הקריאה בספר שהודפס בדיו אלקטרוני בשבת תהיה זהה לקריאה בספר רגיל. לאור זאת, יש לחקור מספר שאלות נוספות: האם טעינה של דפים חדשים בשבת תהיה מותרת או שתחשב לכתיבה האסורה מדאוריתא? האם תהיה מותרת הגדרה מערב שבת של טעינה כזו? האם הספר האלקטרוני ייחשב למוקצה, ויהיה אסור לטלטל אותו בשבת בכלל?
דין כתיבה בחול המועד לא מבוסס על שאלת השרדותה של הכתיבה, אלא על סוג המלאכה – מלאכת אומן אסורה במועד, בעוד מלאכת הדיוט הותרה לצרכי המועד ולצרכי הרבים. חלוקה זו הובילה לדיון הלכתי אודות מעמדן של כתיבה ידנית ושל הדפסה 'מסורתית' בחול המועד: האם הפער בין מלאכת אומן למלאכת הדיוט נעוץ במאמץ – והדפסה תהיה מותרת – או שההבדל הוא ברהיטות הכתב והדפסה תאסר. דיון זה רלוונטי גם לדיו אלקטרוני – במידה והגורם המכריע הוא המאמץ, השימוש יהיה מותר, ובמידה והגורם הוא איכות ההדפסה, אסור יהיה להשתמש בדיו אלקטרוני בחול המועד.
גם במסך רגיל, אשר מוגדר ככתב שאינו בר קימא, עדיף שלא ימחקו שבעת השמות המפורשים. במקרה של דיו אלקטרוני, שיתכן והוא כתב רגיל, ברור שהדין חמור יותר, ויתכן שמחיקה תהיה אסורה בכלל. האם אין פתרון למצב כזה, או שיהיה ניתן למחוק את הכתב בהעברת עמוד או במנגנון של גרמא?
בספרות ההלכה, מקובלת הבחנה בין שני סוגים של מסמכים משפטיים: שטרי ראייה, שהם הוכחה משפטית לקיומה של עסקה, ושטרי קניין, אשר נותנים גושפנקה משפטית לאירוע (כמו גט). את שני סוגי השטרות נהגו לכתוב בצורה שתשרוד במשך תקופה ארוכה (על אף שביה"ד משמיד את הגט בסיום הגירושין, כדי שלא יהיה ניתן לערער עליהם). האם דיו אלקטרוני – שעשוי להיות עמיד למשך עשרות שנים – נחשב כעמיד מספיק כדי לשמש במסמכים כאלו?
האם נוכל לקרוא ספר שהודפס בדיו אלקטרוני בשבת? האם יהיה מותר לטעון בו תוכן חדש?
מוקד הדיון ההלכתי הוא בשאלה האם דיו אלקטרוני נחשב לכתיבה ממשית – האסורה מהתורה (על אף שספר מותר בטלטול), או דומה יותר לכתיבה שאינה של קימא.