ערכים טכנו הילכתיים – בשר מתורבת
רקע
בשר מתורבת – Cultured meat, הוא בשר המיוצר בתנאי מעבדה, בתהליך של ריבוי תאים על מנת להחליף את צריכת הבשר מן החי. ראשיתו של תהליך הייצור של בשר סינתטי בליקוט תאי גזע, תאים בוסריים ולא ממוינים, הנלקחים מן החי, העוברים תהליך של התמיינות ושכפול בתנאי מעבדה, על מצע המאפשר את התפתחותה של רקמת שריר. רקמות אלו הן למעשה בשרה של החיה, ממנו ניתן להכין מזון.
המצב היום
נכון לשנת 2020, קיימים בעולם מיזמים שונים ליצירת תרביות מתאי גזע של בשר, עופות ודגים. מדיווחים שונים בתקשורת ניתן לראות כי המרוץ הכלכלי והמדעי בתחום בעיצומו
השאלות ההלכתיות
ניתן לחלק את הדיון ההלכתי על מעמדו של הבשר המתורבת לשלושה חלקים.
השאלה הראשונה בסוגית בשר מתורבת היא שאלת הזהות בין בשר מתורבת לבשר מסורתי, "טבעי", מבחינה הלכתית. כלומר, האם בשר מתורבת נחשב בשר לכל דבר ועניין, משום שיסודו בתהליך טבעי המלווה בהתערבות אנושית, ומשום שמבחינת החומר והשימוש בו הוא זהה לבשר רגיל. לחלופין, ניתן לומר כי הבשר המתורבת נחשב יצירה חדשה, עליה לא חלים שלל הדינים החלים על בשר לפי ההלכה, משום שיצירתו מבוססת על תאי הגזע, שניתן לומר שאינם נחשבים כבשר, אלא כחומר עם פונטנציאל הולדה – בלשונם של חכמים 'מיא בעלמא' או מסיבות הלכתיות אחרות.
גם בין הפוסקים הסוברים כי בשר מתאי גזע הוא יצירה חדשה, יש הסבורים שכיוון שהבשר המתורבת דומה לבשר המסורתי, מעמדו לעניין איסורי בשר וחלב הוא של בשר. לעומתם, פוסקים אחרים דבקים בגישה הרואה בבשר המתורבת חומר השונה מהבשר המסורתי לכל דבר ועניין, ולכן לשיטתם הוא יהיה פרווה, ככל מאכל שאינו בשר או חלב.
לפוסקים הרואים בתאי גזע בשר במובן ההלכתי, מתחייבת עמדה הלכתית שתדרוש כי תהליך ההתרבות של תאי הגזע והפיכתם לרקמה ולבשר יעמוד גם הוא בתנאי כשרות. ראשית, יש 'לאסוף' את תאי הגזע דווקא מבהמות כשרות במצב בו מותר לאוכלן. כמו כן, המצע בו מתרבים התאים צריך להיות מורכב אף הוא ממקורות כשרים דווקא. מנגד, לסוברים כי תאי גזע אינם נחשבים בשר אלא חומר הולדה בלבד, תהליך ייצור הבשר יכול להיעשות גם ממקורות ובסביבה שאינם כשרים, כי אין קשר הלכתי בין מקור התאים לבין הבשר במצבו הסופי.
האם מותר יהיה לאכול בשר מתורבת של מאכלות אסורות? האם בשר מתורבת יחשב פרווה?
גם מרביתם של הפוסקים הסוברים כי בשר מתאי גזע הוא יצירה חדשה, סבורים כי בשל דמיונו לבשר המסורתי, מעמדו לעניין איסורי בשר וחלב הוא כשל בשר המסורתי.